19 Eylül 2012 Çarşamba

32 aylık Gülce Replikleri,




-Anne baksana bu etkinlikten yapalım,çok eğlenceli,
(Dergide gördüğü her aktiviteyi yapma girişimleri oluyor,sonunda çocuğu aktivite manyağı yaptım,ders verdiğim öğrencim öyle diyordu:))
-Beni sinir ediyosun anne,
(İstediği birşeyi yapmasına izin vermediğim zamanlardaki Gülce halleri)
-Uyku moduna girmek istemiyorum anne,
(Uyumak istemeyen Gülce hali)
-Çok sesini açmışsın rahatsız oluyorum anne,
(Ergen ruhlu annesinin bağırık şarkılarına isyan eden Gülce halleri)
-Ayşe hadi büyük annene gidelim,büyük annesi baksanaaa
(En sevmediğim hali beni büyük anne yapıyor yaaa:)))
-Doktor kızımı muayene eder misin,iğne yazar mısın?
(Doktorculuk favori oyunlarından)
-Anne elbisemi,eteğimi giydir bale yapıcam,
(Sanırsın her gün özel bale dersine gidiyor,çok seviyor dansı,müziği)
-Bak anne senin gibi dans ediyorum,
(Dansına bizi ortak etme durumları)
-Anne indilizce öğret bana,
(İngilizce şarkı,alfabeyi aç demek istiyor)
-Canım anneciğim seni çok özledim,
(Favori cümlem)

18 Eylül 2012 Salı

Teyzesinden Gülce'ye..




"Defterimizin her sayfasına farklı yüzlerimizi çiz küçük kız..
Yaptığımız yapıştırmalar gibi minik ellerini,
yüzümden ayırma...
Kenetlensin elin yüzüme...
Zeytin gözlerinle umut aşıladın bana en ağlamaklı halimde
kahkalarla güldürdün  Gülce Nazımız...."
                                                                     Gamzece

"Ağlayış gözlerdedir... cennetim dillerdedirBeni biriktiren ömrün... bağlılığımın gücündendir"

13 Eylül 2012 Perşembe

Gariban Soframız:)


   Dün gece bir yandan  ev taşıma hazırlıklarına start verdik,bir yandan da yorulduktan sonra kuzenimle birbirimizi ağırladık.O,güzel yemekleri yaptı,ben de sofrayı kurdum,Gülce'de bize yardım etti.Fasıl eşliğinde,"Tahir'le Zühre Meselesi"ni okuyarak güzel gecemizi -Gülşenciğim olmadan- bir kahve ile taçlandırdık.Bu soframızdaki lezzet ve muhabbeti kırk yıl hatırlayacağımızı ümit ederek:))
Sevgiyle...

9 Eylül 2012 Pazar

Eşler Arası İletişim Analizi


Örnek Olay:

      "Sabah uyanır uyanmaz Aynur Hanım çok sevdiği porselen demlikte bir tutam nane,bir ince dilim limon eşliğinde yeşil çayını demledi.Bugün onun detoks günüydü.Çocukların dolap detoksu,kendi elbise dolabının  ve eşinin dolabının detoksu vardı.Çocukların dolabından başladı.Her şeye onlarla başlardı zaten.Küçülenleri bir poşete koydu,yaz mevsimi kıyafetlerini çıkardı,çocukların eksikliklerinin listesini yaptı.Çocukların dolabını bitirince biraz rahatladı.
     Mutfağa geçip buzdolabında bulduğu bütün yeşillikleri düdüklü tencereye koyup  yeşil çorba yaptı kendine.Kızlara da tavuk çıkarıp nugget yaptı yanına da patates kızarttı.Kızlar nuggetı çok seviyordu.
Sonra kendi dolabının detoksu için kolları sıvazladı.Çok giyip eskittiği,hiç giymeden öylece dolapta duran elbiseleri ayırdı.Kapıya sürekli gelen birileri oluyordu,onlara veririm diye geçirdi içinden.Dolabı da kendi de hafifledi ohhh...
    Yeşil çorbasını içti,kızlarda afiyetle yediler yemeklerini.Aşağıya inip sitenin parkında oynamaya başladılar.Sonra Aynur Hanım eşinin dolabına geçti.Orayı da kafasına göre düzenledi,sonra kendi bakıp ayıracaklarını ayırır düşüncesiyle çok da karıştırmadı.
Yukarı kattaki komşu tak tak tavandan vurmaya başladı.Bu hadi gel kahve içelim demekti.Üstüne başına çekidüzen verip yukarı çıktı hem evde kalsa bişeyler yiyebilirdi oysa yememesi gerekiyordu,hemen yukarı çıktı.

4 Eylül 2012 Salı

32.Ay Profili


    32.Aya girmiş bebekler artık her duyguyu anlar kıvama gelmişlerdir.Her yaptığı davranışta bir beklenti içine girerler.Banyodan çıktıktan sonra "Sıhhatler olsun de anne" gibi ayrıntıları hatırlatmaktan hoşlanırlar.Her duruma muhalefet davranışlar sergilemeleri olasıdır.
    Farklı rollere girmeyi,karşısındakinin kendi belirlediği rollere girmesini çok isterler."Bana anne de" ya da "anne ben bebek oldum" diyerek bebekçe konuşmaca,bebeklerine yemek yedirmece,ona masal okumaca,telefonda konuşmaca,evcilik oynamaca,hamurlarından yemekler yapıp yedirmeye çalışmaca bu ay kız bebeklerinde görülecek özelliklerdendir.
    Kendi kendine uyutmaya bıraktığınızda yanınızda su,süt,masada hazırlanmış bir tabak yemek sizin şartellerinizin atmasını engelleyebilir.Şöyle ki bu tipler uyumamak için "acıktım anne","çişim geldi anne","susadım anne","bir tane daha kitap oku anne","bana süt hazırlar mısın anne?"mazeretlerini uydurmaktan hiç bıkmazlar.
     Çizgi film kahramanlarının anneleri gibi "hayır tatlım odanı toplayıp öyle oynamalısın havuzunda" söylemlerini çok zor dikkate alırlar.Onlarda "anne önce havuzda oynayayım sonra odamı toplarım"diyerek anneyi uyutma sinyallerini verirler.
      Peki bu durumdaki bebeklerin hem gelişimlerini ilerletme hem de yorulmalarını sağlama adına neler yapabilirsiniz?Öncelikle değişik sticker alıp yapıştırmaca,dezenfekte edilmiş bir lavaboda az açılmış su ile sabunla oynamaca,havuzunda  oyuncaklarına bıcı bıcı yaptırmaca,çiçekleri sulatma,oyuncak bıçak ile meyve dilimletme,toprakla oynamaca,şarkılar eşliğinde dans izletme,hayali oyunlarla zıplatmaca,toz aldırma,boncuktan kolye yapma,gömlekleri ilikletme gibi montessorik faaliyetleri çeşitlendirebilirsiniz.
      Herşeyden önemlisi her duruma güzel tepkiler veren mutlu anne modeli çizmeye çalışın.Çünkü en yakınındakileri model alıp aynı tepkiyi veriyor bu kuzucuklar...

Aynı Gülüş



                          "Çünkü sen, sen benim sevmemin başlangıcısın olsa olsa..."(E.C.)

"Sen hep güzelsin, benimse içtiğim
                                                         her bir damla yaralarıma vurmuş..."

2 Eylül 2012 Pazar

Bugün Günlerden Şiir


Yerçekimli Karanfil

Biliyor musun az az yaşıyorsun içimde
Oysaki seninle güzel olmak var
Örneğin rakı içiyoruz, içimize bir karanfil düşüyor gibi
Bir ağaç işliyor tıkır tıkır yanımızda
Midemdi aklımdı şu kadarcık kalıyor.
Sen karanfile eğilimlisin, alıp sana veriyorum işte
Sen de bir başkasına veriyorsun daha güzel
O başkası yok mu bir yanındakine veriyor
Derken karanfil elden ele.
Görüyorsun ya bir sevdayı büyütüyoruz seninle
Sana değiniyorum, sana ısınıyorum, bu o değil
Bak nasıl, beyaza keser gibisine yedi renk
Birleşiyoruz sessizce.
                                   Edip CANSEVER